AliExpress kupovina – kompletan vodič

AliExpress kupovina je sve popularnija a to ni nije čudo danas, jer je ovaj sajt sigurno vodeći svetski sajt za kupovinu i lični uvoz iz Kine koji prodaje sve, od igle do lokomotive. Za mnoge je online kupovina i dalje bauk, jer se plaše da će im novac biti skinut s kartice, da će biti prevareni, da im roba nikad neće stići i da neće dobiti novac nazad… Ali kada je AliExpress kupovina u pitanju, nemate razloga da se brinete zbog ovoga jer je sajt proveren i sve što je potrebno da izbegnete loše iskustvo je da čitate ocene prodavaca i komentare kupaca.  

Verovatno ste već čuli za ovaj Kineski sajt koja nudi na stotine artikala po neverovatno pristupačnim cenama, a evo kako da i Vi, brzo i lako, uđete u svet online kupovine robe iz Kine i kako da AliExpress kupovina bude jedno pozitivno iskustvo.

aliexpress srbija, hrvatska, bosna

Poseti AliExpress

Aliexpress kupovina i iskustva sa sajtom

Da bi vaše kompletno iskustvo kao i sama AliExpress kupovina bila što pozitivnija, savetujemo Vas da pročitate naša dugogodišnja iskustva sa AliExpress-om, kao i da pročitate koji su to najvažniji Aliexpress saveti kod online kupovine. Na ovaj način, ćete se bolje upoznati sa celim sajtom i saznati bitne savete pre vaše prve kupovine

AliExpress Kupovina – šta je potrebno za početak

Kupovina preko interneta nikad nije bila dostupnija. Naravno prva i osnovna stvar koja je potrebna jeste uređaj i internet konekcija uz pomoć koje ćete doći do online kineske prodavnice. Druga stvar koja vam je potrebna jeste novac, tj. način plaćanja, a online AliExpress kupovina podrazumeva upotrebu platnih kartica. Platne kartice koje AliExpress prihvata su Visa, Master i Maestro kartice kao i neke druge načine plaćanja. Ukoliko već nemate otvoren bankovni račun, možete otvoriti internet karticu koja je prema mnogima sigurniji metod plaćanja preko interneta jer nije povezana sa tekućim računom i Vi sami uplaćujete novac na nju, tako da su sredstva ograničena. Internet karticu imaju npr. sledeće banke: 

 1. Banca Intesa(Visa Electron omogućeno i podizanje gotovine na bankomatima, Visa internet kartica) 
 2. Raiffeisen Banka (Visa Virtuon debitna kartica)
 3. NLB banka
 4. Erste bank nudi Visa Electron poklon karticu na koju broj uplata nije ograničen, te se tako može koristiti kao obična internet platna kartica.

banka intesa kartica

Kartice mogu biti u lokalnoj valuti, dinari, kune, marke i/ili devizne, euro, dolari. Iskustvo kupaca govori da je jednostavnije imati dinarski račun jer nema odlaženja do filijale/menjačnice kako bi se kupile devize (Euri/dolari). Imajte na umu da pri svakom plaćanju dolazi do konverzije prema bankovnom kursu, tako da uvek treba da imate više novca na kartici, npr. ako naručujete slušalice za telefon koje koštaju neki određeni iznos, trebalo bi da na kartici imate malo više, ali uvek imajte malo više novca na platnoj kartici, kako vam transakcija zbog nekoliko dinara/kuna/maraka ne bi bila odbijena.  U slučaju da je Vaša kartica u dolarima, iznos koji planirate da platite, biće umanjen za isto toliko.

Dobra strana internet kartica je što pružaju maksimalnu zaštitu kupaca jer nisu povezane sa tekućim računom i što imate maksimalnu kontrolu nad troškovima. S druge strane, platne kartice poput Visa i MasterCard koje su linkovane sa bankovnim računom su jednostavnije za upotrebu jer ako ih već imate, nema potrebe da idete do banke po internet platnu karticu, ali mnogi ipak ostaju pri internet karticama zbog mogućnosti hakovanja internet stranice, te kao i svugde na internetu, postoji mogućnost od krađe podataka i sredstava. Međutim, AliExpres čini sve da maksimalno zaštiti svoje potrošače, tako da ljudi masovno koriste i ove kartice bez bojazni. O ovome možete pročitati više u nastavku teksta.

Aliexpress na srpskom, hrvatskom, bosanskom jeziku?

Ukoliko ste se pitali da li postoji AliExpress kupovina na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili makedonskom jeziku, naš odgovor je DA. Ali, u pitanju je automatski prevod, što znači da prevod nije direktno preveden, već se to radi kompjuterski, kao preko Google Translate-a. Ukoliko ne baratate dobro Engleskim, Portugalskim (Brazilskim), Ruskim, Španskim ili Francuskim jezikom, automatski prevod će vam sigurno olakšati navigaciju na sajtu.

Registracija na AliExpress-u

Sledeći korak jeste registracija na sajt koja je veoma laka i brza.  

kako se registrovati na aliexpress-u

Kada kliknete na „Join„, otvoriće vam se sledeća stranica:

Nakon što ste popunili sva polja, spremni ste da se registrujete na sajt. Kliknite na CREATE YOUR ACCOUNT odnosno „napravite nalog“, videćete sledeće: 

kreiran nalog za aliexpress kupovinu

Sada ste spremni da istražite sve šta Aliexpress kupovina ima i može da vam da ponudi! 

Poseti AliExpress

Upoznavanje sa AliExpress početnom stranicom

Ovako izgleda početna stranica AliExpress-a. 

upoznavanje sa aliexpress sajtom

 1. SEARCH Ovo je tab/sekcija za pretraživanje sajta. Ako znate šta vam treba, ukucajte frazu ili naziv proizvoda. Npr. MENS WATCH (muški sat). Sajt će vam ispod vaše fraze napisati ponuđene opcije za pretragu ili slične proizvode (womens watches, luxury watches i sl.), a na stranici ćete videti sve proizvode koji spadaju u ovu kategoriju.  
 2. CATEGORIES Sa leve strane su izlistane sve kategorije proizvoda na Aliexpress-u. Ovo je odlično jer ćete uštedeti vreme, olakšava vam navigaciju na sajtu i jednostavno daje vam ideje šta da pogledate. 
 3. BUYERS PROTECTION pruža detaljan uvid u zaštitu potrošača, tj. vas i daje odgovore na pitanja kao što su pitanja povrata novca, vraćanja artikala i sl.HELP nudi opcije CUSTOMER SERVICE i DISPUTES&REPORTS. Customer service je korisnička podrška koja je u stvari blog sa najčešćim pitanjima i problemima vezanim sa naručivanjem preko sajta, povratom novca, problemima sa pošiljkama i sl. Ovo je odličan način da se informišu kupci, tako da ako imate bilo kakav problem, možete potražiti odgovor u ovom delu sajta, odnosno bazi znanja. Disputes&Reports je opcija za „otvaranje diskusije“ ukoliko vaš problem nema rešenje, tj. zahtevate pomoć sajta jer ne možete da se dogovorite sa prodavcem ili želite da ga prijavite jer niste zadovoljni saradnjom, tj. vašom kupovinom. 
 4. CART je vaša korpa. Klikom na ovu ikonicu otvara vam se stranica na kojoj su izlistani svi predmeti/proizvodi koje ste „stavili u korpu“, tj. koje planirate da kupite. Možete modifikovati sve predmete jer ovo NIJE KUPLJENO. Shvatite ovo kao kolica koja gurate po supermarketu, dok ne dođete do kase i ne platite, uvek možete nešto dodati ili izvaditi ako se predomislite. 
 5. WISH LIST iliti Lista želja je ono što ste obeležili srcem, tj. voleli biste da to kupite (jednog dana…). Ovo olakšava buduće posete sajtu jer ne morate trošiti vreme tražeći „to nešto“, već je dovoljno da kliknete na ovu ikonicu i svi predmeti koje ste obeležili će vam se prikazati istog trena.
 6. REKLAMNI PROSTOR se koristi za promociju novih proizvoda, najbolje prodavanih ili artikala koji su trenutno na sniženju. Još jedna korisna alatka ako nemate ideju, želite da istražite sajt, kupite stvari na akciji i sa popustima ili da vidite koje su najnoviji i najtraženi proizvodi.
 7. SUPER DEALS je opcija koja vas preusmerava na artikle koji su na sniženju, akciji ili imaju najbolji odnos cene i kvaliteta. FEATURED BRANDS su poznati kineski brendovi, tj. marke, koje možete kupiti na sajtu, dok opcija BESTSELLING nudi kupcima da bez lutanja po sajtu pogledaju šta se to najbolje prodaje na AliExpress-u. TECH DISCOVERY vas odvodi u svet tehnike, najnovijih elektronskih uređaja i upoznaje vas sa neverovatnim svetom kineskih dostignuća koje su finansijski dostupne širokim masama. TRENDING STYLES je posvećen najnovijim modnim trendovima. 

Podešavanje i detaljna pretraga na AliExpress-u

detaljna pretraga na aliexpress-u

 1. Broj rezultata vaše pretrage, i opcija pretrage unutar odabrane kategorije. Npr. Ako ste tražili MENS WATCH (muški sat) možete ukucati LEATHER (koža) i sajt će vam ponuditi sve kožne muške satove.
 2. PRICE min-max je za određivanje raspona cene. Možete ukucati npr. min 2 – max 100, i dobićete sve satove čije su cene u rasponu od 2 do 10 evra/dolara, u zavisnosti koju ste valutu postavili kao vašu standardnu. FREE SHIPPING kvadratić označite ako želite da vidite samo artikle za koje je besplatna dostava, tj besplatna poštarinaZVEZDICE označavaju rejting odnosno ocene proizvoda o strane kupaca i možete odabrati da vam sajt izlista samo artikle sa 4 zvezdice i više. 1 PIECE ONLY možete označiti ukoliko tražite artikal koji se prodaje na komad, a ne na veliko, dok se opcija DOMESTIC RETURNS odnosi na artikle koji se mogu dostaviti iz zemlje odakle je kupac, te se olakšava povrat a i skraćuje vreme pošiljke (opcija nije moguća za Srbiju). APP ONLY DEALS je AliExpress kupovina za kupce koji kupuju preko aplikacije za smart telefone, i time ostvaruju poseban popust. 
 3. VIEW opcija je čisto estetska i funkcionalna opcija kojom menjate na koji način su prikazani artikli na stranici
 4. SHIP FROM opcijom menjate da li se artikli šalju iz kineskog skladišta, američkog ili nekog drugog, npr iz neke od država članica Evropske Unije. Za Srbiju je, naravno, slanje iz kineskog skladišta.
 5. SORT BY…Best Match– klikom na ovu funkciju, sajt će vam sortirati artikle po procentu podudaranja sa frazom koju ste ukucali, dakle ako smo tražili MENS WATCH najpre će izaći satovi koji imaju ovu frazu u nazivu. Orders – prvi će biti artikli sa najviše porudžbina, tj. najviše prodatih artikala, Newest – prvi će biti najnoviji artikli. Seller rating – prvi su artikli najbolje ocenjenih prodavaca i Price – sortiranje po ceni, u zavisnosti da li želite da budu od najjeftinijeg ili od najskupljeg (dva siva trougla).  
 6. RELATED CATEGORIES su kategorije slične onoj koju ste tražili u search bar-u, dakle ako smo tražili MENS WATCHES ponuđeni su i quarz watches, sports watches, i sl. Niže se sa leve strane nalaze razne kategorije, tj. specifikacije kojima možete suziti broj artikala npr. materijal narukvice, mehanizam, boja i mnogo štošta drugo. Odlična opcija za one koji znaju šta traže.
 7. CENA, BESPLATNA DOSTAVA, REJTING ARTIKLA I BROJ NARUDŽBINA se nalaze ispod slike artikla. Uvek birajte proverene prodavce sa što više prodatih primeraka. Cena može biti npr. $3.96/PIECE (piece – za 1 artikal) ili može pisati /LOT ako je u pitanju veća narudžbina od npr. 100 komada. 
 8. COLORS AVAILABLE je broj boja u kojima se prodaju artikli 
 9. 100pcs/lot već pomenuta AliExpress kupovina na veliko, odnosno veleprodaja. Budite pažljivi i čitajte ove specifikacije kako ne biste dobili 100 jeftinih satova, a očekivali ste jedan kvalitetan jer je cena bila velika.

Pronašli ste proizvod na Aliexpress-u koji vam se dopada, želite da ga naručite, ali kako i šta dalje? 

Kada vam nešto zapadne za oko, sledeći korak je tumačenje artikla. Ovde na scenu stupa provera ocena prodavca, čitanje recenzija i komentara, čitanje specifikacija predmeta. Kako to izgleda i šta je šta? Veoma bitna stavka da bi Vaša AliExpress kupovina bila što pozitivnija.

Promer artikla na aliexpress sajtu za kupovinu

 1. OCENE PRODAVCA

Najvažniji parametar kada odlučujete da li kupiti artikal ili ne: ocena prodavca. U slučaju da je ocena visoka i prodavac spada u tzv. „Top-rated seller“, pored svog imena prodavnice dijamante ili krunu, znači da je to proveren i siguran prodavac sa odličnim kvalitetom.Ako zadržite strelicu miša malo duže na ovoj znački, prikazaće vam se detaljnija ocena prodavca.  

 1. OCENA PROIZVODA

Ocena proizvoda se takođe iskazuje u zvezdicama. Naš artikal sa slike ima 5 zvezdica na osnovu 13 glasova kupaca, a sve ukupno ima 53 narudžbi (53 orders). Ovo je takođe dobar pokazatelj da li se predmet prodaje dobro ili ne, i što je najvažnije ocene tog artikla. Ukoliko zadržite strelicu miša, otvara vam se padajući meni u kom možete kliknuti na SEE ALL FEEDBACK i time pristupiti komentarima kupaca koji su već kupili ovaj artikal.  

 1. CENA

Aliexpres kupovina je poznata (kao i ostale online kineske prodavnice) kao sajt sa odličnim popustima, akcijama a ukoliko često kupujete, s vremena na vreme, dobićete i kupon sa dodatnim popustom. U ovoj sekciji se na našem primeru vidi da je stara cena bila $47.80 za jedan sat, dok je snižena cena (Discount price) svega $21.99 po komadu (/piece). BULK PRICE je cena naveliko. Zadržite strelicu miša da bi vam se prikazala informacija za cenu u koliko kupujete na veće količine, i koji broj artikala morate poručiti da biste ostvarili taj popust.  

 1. BOJA/STIL

Ovde vam se prikazuju moguće boje, odnosno različiti stilovi artikla.  

 1. CENA DOSTAVE

Takođe jedna od bitnijih stavki za sve koji su tu da uštede novac jeste cena dostave. Ako vam nije odabrana država, kliknite na prvu reč posle SHIPPING i otvoriće vam se prozor sa padajućim menijem za izbor države. Kada ste kliknuli na SERBIA, CROATIA ili drugu državu gde se nalazite i gde želite da Vam proizvod stigne, kliknite na OK i prikazaće vam se kao na našoj slici da li je dostava besplatna ili ne. U našem slučaju jeste besplatna. Ispod cene i tipa dostave piše i procenjeno vreme (u našem slučaju, 20-40 dana). Ako vam je vreme bitna stavka, obratite pažnju na ove brojke ili pak odaberite neku od ekspres dostava/usluge brze pošte, koje se naplaćuju dodatno. 

 1. KOLIČINA

Jednostavnim klikom na + odnosno – odaberite broj artikala koji vam je potreban.  

 1. UKUPNA CENA

Kod nekih proizvoda se razlikuju cene u zavisnosti od boje/stila, kao što vidite da piše na našem primeru (Depends on the product properties you select). Ovde se takođe uračunava i cena dostave ukoliko se ona naplaćuje. 

 1. KUPITE ODMAH ILI DODAJTE U KORPU

Ako ste završili sa kupovinom, kliknite na Buy Now, a ukoliko želite da još malo razgledate kliknite na Add to cart i artikal će vas čekati u vašoj korpi i kojoj se možete vratiti kad god poželite.  

 1. DODAJTE U LISTU ŽELJA

Opcija služi kako bi se artikal obeležio kao nešto što želite, a možda ćete kupiti kasnije. Zgodna opcija koja štedi vreme pri kasnijim kupovinama ako želite da kupite više stvari odjednom. 

 1. SLIKE PREDMETA

Sa leve strane od velike glavne slike, nalaze se manje slike artikla iz različitih uglova, odnosno različitih stilova i boja. Ukoliko kliknete sa desne strane na određenu boju koju želite, slika se menja automatski i prikazuje se predmet u toj boji (ako je slika moguća). 

Aliexpress kupovina i dodatne informacije o dostavi i povratu novca

detaljno objašnjenje aliexpress kupovine

 1. SPECIFIKACIJE I DODATNE INFORMACIJE O DOSTAVI I POVRATU NOVCA/PREDMETA

Dalje se nalaze detalji i specifikacije proizvoda, kao i informacije o dostavi (SHIPPING AND PAYMENT) ali i veoma bitan deo o povratu novca i garanciji koju nudi prodavac (SELLER GUARANTEES), ukoliko AliExpress kupovina nije išla kao planirano. Izdvojte par minuta i pozabavite se ovim informacijama pre nego što poručite.  

 1. KONTAKTIRANJE PRODAVCA

Ukoliko imate pitanje ova opcija vam pruža mogućnost da direktno uputite poruku prodavcu putem Aliexpres poruka. Jednostavno i lako, samo nemojte uvek očekivati brze odgovore. Dnevno na hiljade i hiljade ljudi pošalje upit prodavcima sa ovog sajta, tako da budite malo strpljivi. 

 1. PREPORUČENI NAJPRODAVANIJI PROIZVODI ISTOG PRODAVCA

Lista proizvoda koji spadaju među naprodavanije od istog prodavca vam može uštedeti vreme i skratiti potragu, pogotovo ako je u pitanju prodavac sa odličnim preporukama.  

 Aliexpress kupovina – Kupi proizvod odmah

Kada kliknete na BUY NOW otvoriće vam se sledeća stranica: 

primer aliexpress narucivanja

 1. IME, PREZIME, ADRESA

Popunite sva polja i odaberite državu (Country/region) a potom kliknite na SAVE AND SHIP TO THIS ADDRESS. Pojaviće vam se sledeća stranica: 

adresa isporuke aliexpress kupovina

 1. PODACI O NARUDŽBI

Predmet, količina, boja, cena, cena dostave. Ukoliko želite da pošaljete napomenu prodavcu, ovde imate prostora da to učinite (YOU CAN LEAVE A MESSAGE FOR THE SELLER). Npr. ukoliko naručite više predmeta od istog prodavca, pitajte da li mogu da stignu u jednom paketu i sl. 

aliexpress narucivanje online kupovina

AliExpress kupovina i plaćanje 

Popunite podatke o svojoj platnoj kartici i kliknite na CONFIRM AND PAY 

Pojaviće vam se sledeća stranica kojom je potvrđena vaša uplata: 

zavrsni korak aliexpress narucivanja

Poseti AliExpress

Order processing time označava vreme potrebno da se vaša narudžba procesuira i da se pošalje. Kada je narudžba poslata, primićete email sa potvrdom da je poslato i od tog trenutka vam je potrebno samo strpljenje dok vaš artikal ne bude na pragu vašeg doma. 

Nadamo se da vam je naš AliExpress kupovina – kompletan vodič pomogao i olakšao vam upoznavanje sa sajtom. Uživajte u čarima kada je AliExpress kupovine u pitanju, iz svoje fotelje!

Inline
Inline