Najvažniji AliExpress saveti kod online kupovine

Da bi vaša Aliexpress kupovina bilo što pozitivnije iskustvo, potrebno je znati koji su to AliExpress saveti koji će vam to i omogućiti. A da bi se još bolje upoznali sa ovim sajtom, preporučujemo vam i da pročitate kompletan vodič za AliExpress kupovinu.

aliexpress saveti

KOPIJE ILI ORIGINALI?

Da li su predmeti koji se prodaju na AliExpress-u originali ili samo kopije? Ako jesu kopije, kakvog kvaliteta? Ovo je pitanje koje muči veliki broj online kupaca, a evo i odgovora na njega kao i ostali Aliexpress saveti za koje mislimo da su važni da znate. AliExpress prodaje i originale, i replike originalnih proizvoda. Ono što kupci mogu da „nauče“ jesu trikovi koji će im odmah dati odgovor na pitanje da li je proizvod kopija ili ne, a jedan od tih trikova je krajnje jednostavan i logičan, iako kod mnogih izaziva sumnju:

  1. Da li prodavac ističe da je u pitanju original?

Ako prodavac napiše da je proizvod originalan, onda on to i jeste. A u slučaju da se ispostavi da nije original, vaš novac će biti vraćen.

  1. Kolika mu je cena?

Ovo je ponovo pitanje zdravog razuma. Naravno da je nemoguće kupiti Nike za 20-ak evra, niti nakit sa Swarovski kristalima za 5 evra i sl. Originali koštaju dosta, dosta više, možda neopravdano jer materijal i sami troškovi proizvodnje ne iznose toliko, ipak za svetski brend ljudi su spremni dosta više da plate, iako mogu pronaći odlične alternative po cenama koje im neće toliko osiromašiti budžet. No, za neke je očigledno da veća cena ukazuje da je reč o originalu, dok za druge nije, te savetujemo da se prvo raspitate i proguglate po internetu kolika je cena kod ostalih nekineskih prodavnica pa da uporedite.

Poseti AliExpress

Važni Aliexpress saveti na koje treba obratiti pažnju

Kvalitet

Suvišno je govoriti da kvalitet replika u potpunosti isti kao kvalitet originalnih proizvoda (mada postoje izuzeci, mnogi smatraju kineske telefone najboljim na tržištu), ali ovo nikako ne znači da replike ne mogu biti kvalitetne i veoma dobro odrađene, što nas dovodi do pitanja prodavca i njegove reputacije, kao i ocene proizvoda o kojoj smo već govorili, kao i o njenoj važnosti pri online kupovini iz Kine. Aliexpress je na odličnom glasu što se tiče kvaliteta svojih replika i dobro su poznati po optimalnom odnosu kvaliteta i cene tako da sigurno nećete pogrešiti, dokle god se vodite recenzijama prodavaca i ocenama kupaca.

Originalna tehnika

Aliexpress definitivno važi za jedan od najpopularnijih online kineskih sajtova za prodaju vrhunske tehnike i elektronskih uređaja. Jedan od razloga za ovu popularnost jeste i bogata ponuda originalnih kineskih brendova, ali i činjenica da mnogi proizvođači mobilnih telefona imaju fabrike upravo u Kini, tako da ih sajt može ponuditi po kompetitivnim cenama jer nema potrebe za posrednicima.

Još jedan dobar način da procenite da li je reč o originalu ili replici jeste opis proizvoda. Ukoliko se u opisu proizvoda nalazi tzv. „Guaranteed Authenticity“ pečat, budite sigurni da je reč o originalnom proizvodu. Uostalom, i da se ispostavi da nije, kao što smo pomenuli, sajt nudi momentalno refundiranje novca. Kao i za ostale proizvode, i za telefone i ostalu tehniku važi pravilo da ako u opisu stoji „100% original“, u 99% slučajeva i jeste tako. Ovaj 1% je jednostavno posledica velikog broja prodavaca, ali uz predostrožnost i praćenje naših saveta, sigurni smo da ćete prepoznati „lažnjake“ i izbeći eventualno neprijatno iskustvo. Budite pažljivi i fokusirajte se na opis jer nekada jednostavan raspored reči može napraviti zbrku i navesti vas da pomislite da je reč o originalu kao npr. „Belstaff made of original leather“ i „original Belstaff made of leather“. Red reči deluje nevažno ali će vam u ovom slučaju sačuvati živce i uštedeti vreme, kao i novac.

Koji su originalni brendovi tehnike u ponudi na sajtu Aliexpress-u?

  • Samsung
  • Xiaomi
  • Cubot
  • Huawei
  • LG
  • Nokia
  • iPhone

Imajte na umu da je kod dosta originalnih brendova reč o polovnim ili „renoviranim“ telefonima, tj. koji su prošli proces doterivanja, takoreći.

Što se tiče popularnih GoPro proizvoda, oni nisu originali, ali su dostupni po izuzetno pristupačnim cenama i što je važnije, odličnog su kvaliteta što se vidi po brojnim komentarima i pozitivnim ocenama.

Kako postaviti AliExpress na srpskom?

OBUĆA

Kod kupovine odeće odnosno obuće, jedan od najbitnijih pokazatelja jeste sama cena, gde se ponovo oslanjate na svoj zdrav razum, procenu i ocenu drugih kupaca. Na Aliexpressu se mogu pronaći originalne Nike, Adidas, Puma patike ali i više nego dobre replike ovih brendova. Kineski pandan brendu Adidas je npr. Onemix i ovaj brend ima u ponudi modele vrhunskog izgleda i odličnih performansi po znatno nižim cenama (Onemix se ne može smatrati replikom jer ne koristi logo Adidasa). Pogledajte oficijelnu online kinesku prodavnicu brenda Onemix i uverite se u profesionalnost i vrhunski dizajn njihovih proizvoda.

Izmena logoa i zakoni

Replika je proizvod koji doslovce kopira drugi brend, ali zbog zakonskih regulativa zabranjeno im je korišćenje 100% identičnog logoa, tako da se na online kineskim sajtovima za prodaju odeće i obuće može pronaći puno replika koje nemaju celovit logo (npr. piše samo NIKE bez znaka i sl.). Neki prodavci imaju slike sa docrtanim logoom, ili sličnom ilustracijom. Kod njih ćete primetiti u opisu da stoji „kontaktirati za više slika“, upravo iz gorenavedenog razloga da je ilegalno da skroz kopiraju brend. Nemojte biti lenji i zamolite prodavca da vam pošalje dodatne slike proizvoda. Prodavci izbegavaju da koriste iste akronime i ključne reči kao originalni brendovi, tako da nemojte biti začuđeni ako vidite „grešku“. Pošaljite poruku prodavcu i utvrdite da li je to finalni izgled proizvoda, ili je u pitanju način da se prodavac legalno zaštiti.

Poseti AliExpress

Sve u svemu…

Aliexpress online kineska prodavnica nudi prestižne replike ali i kineske brendove koji pariraju svetski poznatim brendovima. Bitno je da sudite zdravorazumski i da ne budete ograničeni samo nazivom firme koja pravi proizvod, jer Kinezi zaista imaju šta da ponude po dosta pristupačnijim cenama, a da pritom kvalitet ne trpi. Kao što smo pomenuli, dosta svetskih brendova ima svoje fabrike u Kini (jeftinija proizvodnja), tako da se nemojte začuditi ako naiđete i na originale po sniženim cenama. U svakom slučaju, zaštita kupaca je na Aliexpressu odlična, pa uvek možete vratiti artikal i zatražiti povrat novca ukoliko naručeni predmet nije ispunio vaša očekivanja. Jeftina odeća iz Kine više nije sinonim za loš kvalitet i kratkotrajnu robu, već za dobar odnos cene i kvaliteta koji je postao dostupan ljudima širom sveta, pa i nama u Srbiji.

Slični tekstovi
Svi sajtovi za praćenje pošiljke iz Kine i inostranstva
Ukoliko ste novi kada je direktan uvoz iz Kine i jeftina kupovina u pitanju, verovatno vas interesuje praćenje pošiljke i...
AliExpress na srpskom jeziku na jednostavan način
Ukoliko vam Engleski jezik nije najbolji a želite da pretražujete AliExpress na srpskom jeziku, imamo jedan mali savet kako pretražite...
Roba iz Kine i šta naručiti sa Kineskih sajtova
Roba iz Kine i direktan uvoz iz Kine za ličnu upotrebu je iz dana u dan, sve popularniji. Razloga za...

Bez komentara. Želite da dodate komentar?

Odgovorite


Ime(required)

Email (required)

Web stranica

Inline
Inline