Šta je dropshipping i kako započeti AliExpress biznis sa malo novca

Da li ste se nekada pitali šta je dropshipping i kako to funkcioniše, kako započeti dropshipping biznis i kako zaraditi novac preko interneta? Sve je više ljudi koji se bave i onih koji žele da se bave online biznisom, a dropshipping je jedan od popularnijih metoda za započinjanje internet biznisa za početnike, jer ne zahteva previše finansijskih ulaganja, ali odmah ćemo vam reći da zahteva vaše vreme. U ovom tekstu, možete saznati više o tome i kako da započnete dropshipping biznis sa AliExpress-om i preprodajom robe iz Kine.

dropshipping kako zapoceti aliexpress biznis

Šta je dropshipping?

Ukratko, dropshipping je profitabilan način kako da započnete online prodaju artikala i biznis preko interneta, bez da posedujete robu odnosno lager/stovariše/magacin robe. To znači da ste vi „middle man“ odnosno posrednik u ovom slučaju. Kupac naručuje robu/artikal preko vas po vašoj ceni, vi naručujete od dobavljača po njihovoj ceni i šaljete robu kupcu direktno. Razlika u ceni je vaš profit.

Kako funkcioniše dropshipping?

 1. Preko vaše platforme (internet prodavnica odnosno web shop, Facebook, Instagram, malih oglasa, aukcija…) vi prodajete robu, iako je ne posedujete. Vaše je da postavite slike, unikatan opis i vašu cenu. Ukratko, vi radite internet marketing za robu koju NE posedujete
 2. Kupac pronalazi to što vi prodajete – poručuje je i plaća vašu cenu
 3. Vi kontaktirate dobavljača odnosno naručujete artikal, po nabavnoj ceni, koju je kupac poručio preko vas, gde dobavljač šalje vašem kupcu artikal direktno na njegovu adresu
 4. Kupac prima poručeni artikal i prodaja je uspešno obavljena
 5. Vi zadržavate profit, koji je razlika u ceni od vašeg dobavljača do vaše cene koju ste postavili

Koje su prednosti dropshipping online biznisa?

 • Idealan početak za početnike u online biznisu – Dropshipping je idealan za započeti internet biznis, iako nemate previše prethodnog iskustva u e-komercu i internet marketingu. Vaše je samo da pronađete „niche“ odnosno nišu a poželjno je da to bude nešto što vas i samo interesuje. Većinu stvari obavlja dobavljač – ne morate da brinete o lageru i slanju robe…
 • Štedite novac – definitivno jedan od najvažnijih prednosti dropshipping biznisa. Vi ne posedujete robu tako da vam nije potreban prostor za stovarište robe, odnosno lager. Takođe, nije potrebno da kupujete ništa da bi imali robu na vašem lageru. Sve što je potrebno da potrošite Vaš novac, nakon što je kupac poručio robu od vas, tako da nećete biti u poziciji da imate robu na lageru koju ne možete da prodate.
 • Povećanje i menjanje asortimana robe, kada vi to poželite – pošto vam za dropshipping online biznis nije potreban lager robe, uvek možete dodati vašem asortimanu nove stvari ili izmeniti/ukloniti one koje nudite. U početku možete krenuti sa većim brojem artikala i videti šta je to što je najprodavanije i kasnije se isključivo posvetiti stvarima koje se najbolje prodaju.
 • Niste ograničeni na samo jedan grad ili državu – kao i većina online biznisa, ne ograničavate se samo na jedan grad ili državu. vaše artikle možete prodavati celom regionu ili se odlučiti za internacionalu prodaju. Ukratko, vaša ponuda artikala je dostupna ljudima iz celog sveta, bez obzira gde žive ili koji jezik pričaju.
 • Imate više vremena da se posvetite biznisu i građenju svog brenda – da bi vaš online biznis bio profitabilan, potrebno mu je i posvetiti vreme. Pošto vaš dobavljač obavlja većinu posla kao što je to stanje na lageru i slanje robe, vi imate više vremena da se posvetite marketingu, oglašavanju i promociji vaše internet prodavnice, kako bi više potencijalnih kupaca čulo za vas.
 • Dropshipping online biznis vam daje slobodu – kao i većina poslova preko interneta, i droppshipping biznis vam daje veliku slobodu i mogućnost da radite odakle želite. Pošto nemate vaš lager robe, niste obavezni da budete na određenoj lokaciji. Možete raditi od vaše kuće, iz kafića ili zašto ne, sa plaže…

Šta je AliExpress i zašto je idealan za dropshipping biznis?

AliExpress je jedna od najvećih e-komerc platformi koji spaja Kineske proizvođace, dobavljače i korporacije sa kupcima iz celog sveta, po neverovatno niskim cenama. Na Aliexpress-u možete pronaću bukvalno sve, od igle do lokomotive, i to dalje nuditi vašim kupcima. Možete poručiti jedan proizvod ili više i u većini slučajeva je besplatna poštarina, što znači da je AliExpress, idealan za ljude koji žele da započnu dropshipping biznis preko interneta. Ukoliko ste totalni početnik, savetujemo vam da se bolje upoznate sa ovim sajtom i pročitate Aliexpress vodič za online kupovinu.

Prednosti AliExpress online prodavnice za dropshipping biznis

 • Veliki izbor robe – Na AliExpress-u možete pronaći preko 100 000 000 artikala. Da, dobro ste pročitali, 100 miliona… To znači da vi kao „dropshipper“ možete veoma lako pronaći stvari za koju mislite da možete pokrenuti profitabilan biznis, i u svakom trenutku povećati vaš asortiman robe.
 • Niske cene – AliExpress definitivno ima najniže cene što automatski znači da će vaš profit biti veći. U većini slučajeva, robu koju ste platili na AliExpressu ponekad možete prodati i po 10 puta većoj ceni i da vi i vaš kupac, budete zadovoljni prodajom/kupovinom.
 • Najnovije stvari i trendovi – veoma je važno biti prvi sa nečim i bez mnogo konkurencije, ukoliko želite da vaš dropshipping biznis bude veoma profitabilan i da se brzo razvija. Kineski proizvođači prate najnovije trendove kada su u pitanju gedžeti, mobilni kineski telefoni i ostala tehnika koja je popularna među kupcima.
 • Lako je započeti – Otvoriti nalog na AliExpress-u je potpuno besplatno i nije potrebno započeti bilo kakav biznis, pre nego što pronađete vašu nišu.
 • Veliki broj pouzdanih i sigurnih dobavljača – ovo je verovatno i jedna od najvažnijih dropshipping stavki, ukoliko želite da vaš biznis bude uspešan i profitabilan. Na AliExpress-u, možete pronaći preko 200 000 sigurnih prodavaca, što vam olakšava izbor vašeg dobavljača. Na profilu dobavljača možete pročitati stvari kao što su broj prodatih artikala, koliko dugo postoji na AliExpress-u, kakva su iskustva kupaca, itd… Više o tome možete pročitati na našem vodiču za Aliexpress kupovinu
 • Jednostavno slanje pošiljki – Aliexpress prodavci mogu slati naručene pošiljke putem besplatne poštarine ili ekspres pošte, putem kurira kao što su DHL, FedEx, UPS, itd… U 99% slučajeva dobija se i kod za praćenje pošiljke, tako da vaš kupac, može u svakom trenutku pratiti gde se njegov paket nalazi.
 • Super ponude, akcije, popusti… – Aliexpress nudi redovne popuste i akcije na određene artikle. Kineski dobavljači veoma rado sarađuju sa ljudima koji se bave dropshipping biznisom, tako da nakon nekog vremena saradnje sa njima, možete očekivati bolje cene, poklone ili možda promo materijal sa vašim imenom prodavnice/brenda…

Gde možete prodavati stvari i započeti sa dropshipping biznisom?

Da bi započeli dropshipping biznis preko interneta, potrebno je imati neku platformu gde ćete nuditi artikle potencijalnim kupcima. Koja platforma je najbolja za vas, zavisi od više faktora, a ovde ćemo vam navesti koji su najpopularniji načini za prodaju robe na internetu.

1. Društvene mreže

Reklamiranje i prodaja preko društvenih mreža je sve popularnija a tu prednjače Facebook i Instagram jer je dosta lako targetirati ciljnu grupu kupaca.

2. Mali oglasi

Mali oglasi su napravljeni kako bi spojili kupce i prodavce. Neki portali kao što su na primer Kupujem Prodajem, nude vam mogućnost da imate i svoju prodavnicu, tako da kupac može da poruči više stvari od vas. Kupindo, Limundo i slične stranice su takođe pogodne za prodavanje stvari ali ovde nije baš toliko jednostavno targetirati određenu ciljnu grupu.

3. Forumi i blogovi

Blog i forumi, uglavnom, spajaju ljude istih ili sličnih interesa ali nisu toliko predviđeni za prodaju preko internetu i većina foruma ne dopušta reklimiranje i prodaju stvari.

4. Vaša lična online dropshipping prodavnica

Ovo je ujedno i najbolja opcija sa najviše prednosti, ukoliko planirate da se ozbiljno bavite dropshipping biznisom a zašto je to tako, možete pročitati više detalja ispod.

Prednosti vaše lične online dropshipping web prodavnice

Ako planirate da se ozbiljno bavite dropshipping prodajom, imati svoju online prodavnicu ima mnogo prednosti, a to su :

 • Veći profit – ukoliko prodajete stvari preko vašeg ličnog web shop-a, imate mogućnost za veći profit, nego sa bilo koje druge platforme. Većini kupaca, internet prodavnice ulivaju više sigurnosti i poverenja nego prodaja preko društvenih mreža, blogova, foruma… Ovo znači automatski da će se veći broj posetioca konvertovati u kupce što znači i veća zarada.
 • Nemate konkurenciju – ukoliko prodajete stvari preko malih oglasa, velika je verovatnoća da postoje i drugi prodavci koji nude istu ili sličnu robu, po istoj ili možda, nižoj ceni. Ako imate svoju prodavnicu, to znači da na njoj nema konkurencije i vaši posetioci kupuju direktno od vas.
 • Potpuna kontrola – imati svoju ličnu web prodavnicu, znači imati potpunu kontrolu. Vi birate artikle koje ćete prodavati, vi odlučujete cene kao i način na koji ćete sve to promovisati i reklamirati.
 • Tehničke pogodnosti – vaša lična prodavnica olakšava vašim potencijalnim kupcima kupovinu i naručivanje, komunikaciju odnosno korisničku podršku ukoliko im je to potrebno.
 • Analitika i statistika – web shop vam pruža detaljnu statistiku i analitiku o naručenim stvarima, profitu odnosno zaradi, broju posetioca što olakšava dalju optimizaciju sajtu i ukoliko je to potrebno, izmene na samom sajtu.
 • Vrednost sajta i moguća dalja prodaja biznisa – dodavanjem raznih proizvoda, kontent marketinga u vidu bloga i detaljnih informacija o proizvodima, korisničkom podrškom i građenjem brenda, vi podižete i samu cenu sajta. Vaš lični dropshipping web shop je sjajna investicija, ukoliko se jednoga dana odlučite da prodate vaš biznis.

Kratak vodič za pokretanje dropshipping online biznisa sa AliExpress-om

Pre nego što se odlučite da pokrenete dropshipping biznis, trebali bi da odlučite koja je to niša (niche) proizvoda koju želite da pokrenete. Sa ovim vam ne možemo pomoći i sve je na vama. Naš savet je da izaberete nešto što vas i same interesuje i o čemu ste dovoljno informisani, ali daćemo vam neke smernice koje će vam sigurno olakšati ovaj proces.

Istraživanje

Pre svega, potrebno je detaljno istraživanje. Savetujemo vam da proverite stvari koje su najprodavanije i najpromovisanije kao i da detaljno proverite svakog dobavljača.

Popularni proizvodi

Kada birate vašu nišu i proizvode koje želite da prodajete dalje, svakako bi vam preporučili da proverite Google Trends (alat koji će vam prikazati koliko je ta ključna reč popularna i da li prikazuje tendenciju rasta).

Konkurencija

Da se razumemo, jako je teško pronaći popularnu nišu a da nema ili da je mali broj konkurencije. Pre pokretanja dropshipping biznisa, savetujemo vam da uvek istražite moguću konkurenciju i proverite da li možete da uradite nešto bolje. Da li je to bolja cena, više informacija ili više proizvoda na samom sajtu, ostaje na vama. Savet je da, što je više moguće, usko targetirate vašu prodavnicu. Na primer, ukoliko želite da prodajete obuću, sama reč obuća obuhvata veliki spektar artikala, ali ukoliko se odlučite da prodajete obuću za planinarenje, šanse su da je konkrencija mnogo manja i da su veće šanse da ćete imati više posetioca na sajtu i samim tim, više kupaca.

Par prednosti ukoliko izaberete nišu koja je usko targetirana :

 • Kada se fokusirate na uskor targetiranu nišu imaćete bolje razumevanje o stvarima koje ćete prodavati
 • Lakše je da se probijete na tržište i veće su šanse za rast vašeg biznisa
 • Lakše je da se rangirate brže na internet pretraživačima za određene ključne reči odnosno određene proizvode
 • Zbog vaše specijalnosti tj. ekspertize, ljudi koji su jednom kupovali kod vas, vrlo verovatno da će se vratiti opet
 • Lakše se fokusirati na određene proizvode i napraviti marketing plan i strategiju

Proverite AliExpress dobavljače i proizvode

Pre nego što se odlučite da pokrenete vašu ličnu web prodavnicu, proverite broj kategorija  i broj stvari koje planirate da dalje prodajete. U slučaju da vaš trenutni dobavljač nema proizvode na stanju, da li postoje drugi dobavljači od kojih možete naručiti isti predmet?

AliExpress cene

Kada pričamo o cenama, AliExpress nudi i više nego povoljne cene za većinu proizvoda, ali kao i uvek, savetujemo vas da dovoljno istražite cene proizvoda svih dobavljača, ali i cene proizvoda kod konkurencije, tj kod drugih sajtova, cene sa malih oglasa, aukcija i slično…

Tehnički saveti za uspešan dropshipping biznis

Ime domena i hosting

Samo ime domena zavisi od vas i ono će predstavljati vaš biznis. Pokušajte da izabere što je kraće moguće i relevatno za stvari koje planirate da prodajete. Izbegavajte duga imena domena, brojeve i znakove. Preporučujemo vam da to bude .com domen jer tako više uliva sigurnost i sigurno će vam pomoći da privučete više ljudi, a i ako se odlučite da prodate vaš biznis jednog dana, .com domen je mnogo privlačniji za potencijalne kupce/investitore.

Što se tiče hostina, savetujemo vam da krenete sa manjim i jeftinijim hosting serverom, a kako se broj posetioca povećava, da imate mogućnost da ga nadogradite.

Platforma za dropshipping biznis

Definitivno vam preporučujemo WordPress kao platformu za prodaju zbog svoje jednostavnosti i rasprostranjenosti. Ukoliko niste dovoljno upoznati sa ovom platformom, preporučujemo vam da to ostavite ljudima koji rade sa tim a danas možete pokrenuti web prodavnicu za malo novca jer je wordpress veoma popularna platforma.

Kako promovisati vaš dropshipping biznis preko interneta?

Nakon što je vaša online prodavnica lansirana, vreme je da potencijalni kupci, i to što više njih, sazna za vašu web prodavnicu, a upravo zbog toga postoji i digitalni marketing. Šta Vam je potrebno da biste promovisali vašu online web prodavnicu, odnosno na koji način to možete uraditi kako biste krenuli da zarađujete od iste?

Postoji nekoliko efektivnih načina, tj. kanala, kako možete da promovišete vašu novu web shop stranicu, a mi ćemo vam navesti one najpopularnije. Ono što je bitno da znate je da je svaki projekat priča za sebe i da ne postoji tačna formula za uspešno oglašavanje i promovisanje. Na vama i vašem budžetu, ostaje da izaberete jednu ili neku od ovih proverenih metoda.

SMM – Social media marketing odnosno društvene mreže

Preko društvenih mreža moguće je targetirati konkretnu ciljnu grupu ljudi, tačnije, onih ljudi koje je moguće da zanima to što vi odnosno vaša online prodavnica nudi. Oglašavanje na društvenim mrežama, osim uskog targetiranja ljudi, ima i sledeće prednosti :

 • „traffic“, odnosno saobraćaj prema web prodavnici
 • povećanje prodaje
 • „brand awareness“ odnosno svesnost o brendu
 • povećanje reputacije
 • komunikacija sa (potencijalnim) kupcima kroz socijalne/društvene mreže kao što su Facebook, Instagram, Linkedin, Google+, YouTube, Pinterest, itd…

Društvene mreže i plaćeni oglasi su veoma efikasni, naravno, ako se kampanja podesi kako bi trebala tj. ako se targetiraju isključivo ljudi koje zanima vaša online prodavnica i stvari koje prodajete na njoj.  Ovde ćemo uzeti Facebook kao primer oglašavanja i njegove prednosti.

Facebook oglašavanje / kampanja vaše nove web prodavnice

Na Facebook-u se nalazi otprilike trećina ljudi koji žive na Zemlji i ogroman broj njih je aktivan na ovoj mreži.

Kada podešavate Facebook kampanju ili ako to neko radi za vas, cilj je podesiti tako da dobije najviše vrednosti za vaš novac, odnosno da targetirate isključivo ljude koje bi mogli da interesuju vaši proizvudi koje nudite.

To znači podesiti : lokaciju, odnosno državu/grad/region; godine; interesovanja i slično… Što bolja i konkretnija podešavanja, to znači da će vaš oglas biti više relevatniji ljudima koji će ga videti a to znači i bolji rezultat, odnosno veći profit.

Kako bi privukli što više ljudi na vaš sajt odnosno, prikazali proizvod koji želite da prodate, evo ukratko par koraka kojih bi se bilo dobro pridržavati :

 • Proverite da je vaš sajt odnosno online prodavnica spremna i da sve funkcioniše kako bi trebalo – Ono što definitivno ne želite je da pošaljete ljude na vašu internet prodavnicu i da, iz nekog razloga, oni ne mogu da kupe/naruče vaš proizvod.
 • Izaberite proizvod koji želite da promovišete. Savet je da uvek krenete sa proizvodima koji se najviše i najbolje prodaju na AliExpress-u.
 • Optimizujte stranice proizvoda : dodajte što više slika, ukoliko je to potrebno, detaljan opis proizvoda sa prednostima i manama, itd…
 • Kreirajte „klik“ kampanju na Facebook-u. Podesite je što je bolje moguće, kako bi vaš oglas bio što relevantniji.
 • Posmatrajte, kontrolišite i ako je potrebno, dodatno optimizujte kampanju. Ukoliko ste novi i nemate previše iskustva, naš savet vam je da uvek krenete sa manjim budžetom i kao postajete iskusniji i zarađujete više od prodaje vaših proizvoda, tako i povećavate budžet za Facebook kampanju.

SEO – search engine optimization odnosno SEO optimizacija za pretraživače

SEO je skraćenica za Search Engine Optimization odnosno optimizacija sajta, u vašem slučaju web prodavnica, tako da izgleda što je bolje moguće pretraživačima. Cela poenta je dobiti besplatan saobraćaj „free traffic“ sa pretraživača i to naravno, što je više moguće. Što je vaša web prodavnica bolje odnosno više rangirana, to znači više posetioca i više prodatih stvari.

Ako niste dobro upoznati sa ovim, upamtite da je Google vaš prijatelj i da možete dobar deo stvari vezano za SEO ali i druge stvari, naučiti sami. Ukoliko nemate vremena za to, kao i uvek, naš savet je da to ostavite ljudima koji su eksperti u tom polju.

Par saveta vezanih za SEO i vašu dropshipping web prodavnicu :

 1. Aliexpress naslovi su uglavnom predugački. Optimizujte tako da je kratko i jasno, ali da opet, sam naslov sadrži ključnu reč. Ukratko, vaša ključna reč bi trebala da bude i sam naziv artikla koji prodajete.
 2. Sredite URL stranice tako da je kraća, konkretna i laka za pretraživače ali i kupce
 3. Napišite unikatan (obavezno) opis SVAKOG proizvoda koji nudite. Ukoliko imate mnogo proizvoda, savet je minimum 300 reči, gde bi vaša ključna reč trebala da se ponovi barem 3-4 puta.
 4. Optimizujte vašu početnu stranicu ali i druge stranice kao što su : Pravila i Uslovi, Politika privatnosti, dostava i slično…
 5. Optimizujte svaku sliku tako da sadrži ALT tagove

SEO nije samo optimizacija kako bi vaš tekst izgledao „dobro“ pretraživačima. Današnji SEO se dosta promenio u poslednjih nekoliko godina i naš savet je da se posvetite više – kontent marketingu.

Druge stvari koje su bitne kada je današnji SEO u pitanju je građenje linkova, odnosno „link building“ – offsite SEO kao i optimizacija sa unutrašnjim linkovima – onsite SEO.

Ovo su samo neke od početnih SEO tačaka koje bi trebali znati. Ukoliko ne želite da se bavite ovim, kao što smo napisali gore, platite SEO stručnjaka, ukoliko želite da vam se posao isplati na duge staze.

Video marketing i promocija proizvoda

Video marketing vam omogućuje da se odmah povežete sa vašim potencijalnim kupcima. Stranice koje u opisu imaju i video promociju proizvoda, znači da će se ljudi zadržavati duže na vašoj stranici a to automatski znači da će vaše SEO odnosno rangiranje na pretraživačima skočiti, što znači više posetioca, više linkova prema vašoj online prodavnici i veća zarada.

Na koji način ćete promovisati vaš proizvod ostaje na vama. U svakom slučaju, potreban vam je YouTube kanal koji je potrebno optimizovati sa ključnim rečima, detaljnim opisom kanala, itd…

Ukoliko vam snimanje pred kamerama ne ide najbolje, uvek možete zaposliti nekoga ko je stručan sa tim.

U svakom slučaju, video marketing i promocija proizvoda je definitivno stavka koju bi trebali svrstati u vašu online prodavnicu, odnosn opis proizvoda.

Email marketing

Verovatno i najefektivniji način promocije vaših proizvoda i privlačenja ljudi na vašu web prodavnicu je i email marketing. U većini slučajeva, na svaki vaš euro ili dolar investiran, možete dobiti nazad 2 do 50 eura/dolara. Naravno, ovo zavisi i od kvaliteta/ispravnosti email adresa.

Ukratko o oglašavanju vaše web prodavnice i dropshipping biznisa

Koliko god vaša online prodavnica bila perfektna, imala super cene i veliku ponudu, ne možete samo čekati da kupci dođu i kupe proizvode koje nudite. Jednostavno, morate nešto uraditi po pitanju oglašavanja kako bi vaš dropshipping biznis sa AliExpress-om, bio uspešan i profitabilan.

Kako zaraditi novac sa vašim dropshipping AliExpress biznisom?

Aliexpress dropshipping biznis se ne razlikuje od drugih dropshipping biznisa. Nakon što je kupac došao na vašu online prodavnicu i poručio/platio neki proizvod, vi naručujete proizvod sa AliExpress-a i pre plaćanja, informacije o dostavi ostavljate od vašeg kupca. Vaš Aliexpress dobavljač će se pobrinuti o ostalom, što je potrebno, a vi uzimate razliku između cene vašeg dobavljača i cene koju ste postavili kao finalnu.

Veoma popularno pitanje – šta ako vaš kupac ne dobije poručeni proizvod?

U slučaju da vaš kupac nije dobio poručeni proizvod, uvek vas savetujemo da pratite AliExpress politiku zaštite kupca.

Aliexpress ima veoma dobar sistem zaštite kupaca sa povratkom novca nazad. Ukratko, ako vaš kupac nije zadovoljan sa poručenom robom i traži novac nazad, uvek kontaktirajte vašeg AliExpress dobavljača prvo. Način/proces povrata novca zavisi od slučaja do slučaja, ali ako prodajete neke jeftine stvari, u večini slučajeva, Vaš Aliexpress dobavljač če vam vratiti novac, bez da traži da se proizvod šalje nazad. Ovo znači da možete da vratite sav ili deo novca kupcu, na primer kroz PayPal, a da kupac ne mora da vraća proizvod nazad. AliExpress dobavljačima je stalo do svoje reputacije, tako da će učiniti sve da bi njihova reputacija, ostala ista ili bila, bolja.

Ukoliko vam je ovaj vodič za Aliexpress dropshipping biznis bio od pomoći i podstrek da krenete sa ovakvim načinom poslovanja, javite nam!

Slični tekstovi
Svi sajtovi za praćenje pošiljke iz Kine i inostranstva
Ukoliko ste novi kada je direktan uvoz iz Kine i jeftina kupovina u pitanju, verovatno vas interesuje praćenje pošiljke i...
AliExpress na srpskom jeziku na jednostavan način
Ukoliko vam Engleski jezik nije najbolji a želite da pretražujete AliExpress na srpskom jeziku, imamo jedan mali savet kako pretražite...
Roba iz Kine i šta naručiti sa Kineskih sajtova
Roba iz Kine i direktan uvoz iz Kine za ličnu upotrebu je iz dana u dan, sve popularniji. Razloga za...

12 Komentari

 • dragosljub kaže:

  Invalid sam 100% i zeleo bih da kupim lift za invalide.Kako su kineski najjeftiniji zeleo bih to da kupim.Potpuni sam laik za ovu kupovinu pa me interesuje.Mogu li da isti kupim preko Ali expresa.

  • admin kaže:

   Poštovani,

   zbog veličine i težine stvari koju planirate da naručite, preporučujemo Vam da prethodno proverite koliko bi Vas izašla carina i porez, kada je u pitanju uvoz lifta za invalide iz Kine.

   Ovde možete podsetiti AliExpress a potrebna pretraga za takav lift je : handicap lifts.

   Srećno sa kupovinom!

 • Jelena kaže:

  Zdravo,svima. Napravila sam svoju Shopify prodavnicu,gde prodajem zensku sportsku odecu. Imam problema sa Fb reklamo. Targetovala sam celu US,jedan njihov popularan brend vezan za ono sto prodajem,suzila sa engaged shoppers,ali mi reklama ne radi. Po kliku mi iznese 0,40dolara. Da li mi neko moze dati neki savet,gde gresim? Hvala!

 • Nikola kaže:

  Mislim da je zaista najveci problem u svemu ovome otvaranje racuna, firme, placanje poreza, s obzirom da ne zivimo u Americi. Neophodan je neki tekst na tu temu… Znam brdo ljudi koji su radili freelance na raznim sajtovima, usput kao hobi, za mali novac, pa su imali velikih problema sa porezom.

 • Mor kaže:

  Smatram da bi se veći broj ljudi bavio dropshippingom kada bi imao sve potrebne informacije vezane za otvaranje firme, plaćanje poreza i sl. Nije jasan stav zakona u svemu ovome jer porez se placa na svaku dobit koja se prijavi. A da bi je prijavio moras imati i prijavljenu firmu. Ja bih volioo jedan post koji bi bio posvećen isključivo ovoj temi pošto mislim da bi mnogima bila korisna. Ovako mnogi i ne pomišljaju da se ovim bave kad nemaju podatke o legalnosti ovakvog posla.

  • admin kaže:

   Poštovani,

   što se tiče otvaranja firme, to se može i uraditi i u inostranstvu, pošto radite preko interneta.

   Možda je offshore pravi izbor za ovakav online biznis? 🙂

 • Ivan kaže:

  Koristan post
  Zanima me koje je prosecno vreme stizanja posiljke u Ameriku kada narucimo proizvod.
  Posto sam video da za free shipping je od 12 do 20 dana.
  Zar to nije predugo s obzirom da posiljke u Americi stizu za dan-dva.
  Kako dropshipperi resavaju ovaj problem?

  • admin kaže:

   Hvala 🙂

   Mnogo toga zavisi. Prvenstveno gde je lager, vrsta pošiljke, koliko brzo dostavljač šalje paket. Ukoliko je free shipping, odnosno besplatna pošiljka.

   Što se tiče brzine dostave, ovo se uglavnom kompenzuje sa veoma niskom cenom prizvoda koji bi inače naručili da ste u Americi ili nekoj drugoj zemlji.

   Ukoliko budete naručivali stvari preko kineskih sajtova, naručite preko našeg linka čime omogućavate da nastavimo sa još boljim radom ove stranice 🙂

   Svako dobro!

 • Lazar kaže:

  Za quick start nije lose napisano.Ali moze uvek i malo bolje.

  Npr. na pitanje „Sta je dropshipping?“ das opis dropshipping procesa,pa onda ostale karakteristike (kako je to najprofitabilniji proces,itd.).Mozda i da ubacis neki primer sa konkretnim brojevima,da bi se lakse shvatilo (predmet u tvom web shop-u prodajes za 10 dolara,a porucujes ga za 9 dolara;razlika od 1 dolar je tvoj profit).

  Nacini placanja robe – platne kartice,Paypal,itd.Izbegavati placanje Western Union-om (najnesigurniji nacin za zastitu kupca).

  Provera dobavljaca – na sta obratiti paznju (mozes da napises ceo blog post o tome).

  Spomeni i mane,da se oni koji nisu uspuceni ne iznenade.Roba se ne dobija odmah,vec u vecini slucajeva za nekoliko dana (pa i do nekoliko nedelja/mesec dana),zavisno da li je dostava iz Kine avionskim putem ili morem (brodom).

  I…
  Omoguci komentare na svim postovima,posto ti onaj Aliexpress vodic nije bas skroz kompletan (zaboravio si npr. da pomenes one derikoze na carini,kad ti stigne paket;a sto je takodje bitno).

  • admin kaže:

   Dragi Lazare,

   Hvala na komentaru i preporukama. Sajt je nov i radimo i dalje na njemu 🙂

   Tekst na temu „šta je dropshipping“ je namenjen kako bih, koliko je to moguće, približio dropshipping našim ljudima.

   Na netu postoji dovoljno informacija o ovom načinu poslovanja, tako da verujem, koga bude zanimalo, da će još istražiti o ovome.

   Što se tiče plaćanja, tu temu smo pokrili u kompletnom vodiču za AlieXpress kupovinu.Takođe, to uputstvo je i pokrilo deo kako pronaći dobrog dobavljača odnosno provereneg prodavca. Isto je i sa vremenskim periodom slanja/primanja paketa.

   Što se tiče carine, nadam se ćemo uskoro imati i vremena da napišemo tekst na tu temu 🙂

   Ukoliko imaš iskustva i želiš da doprineseš našem sajtu sa tvojim tekstom, molimo te da na se javiš.

   Još jednom, hvala i svako dobro! 🙂

Odgovorite


Ime(required)

Email (required)

Web stranica

Inline
Inline